Despre noi


SPORT CLUB MUNICIPAL CRAIOVA


Sport Club Municipal Craiova este un club sportiv public fondat ca instituție publică subordonată Primăriei Municipiului Craiova și Consiliului Local al Municipiului Craiova. Înființarea Sport Club Municipal Craiova a fost aprobată în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal din 31 octombrie 2006 după votul unanim al Hotărârii Proiectului 420/2006.

După momentul înființării – 31 octombrie 2006 – s-a decis, în cadrul celor 3 secții de jocuri sportive de sală ( baschet, handbal și volei ), ca din sezonul 2007–2008 S.C.M. Craiova să înscrie 5 echipe în competițiile naționale: baschet feminin, baschet masculin, handbal feminin, volei feminin și masculin.

Toate cele 5 echipe care au reprezentat S.C.M. Craiova în sezonul competițional 2007–2008 au evoluat în cel de-al doilea eșalon competițional 

( Divizia A2 sau Liga a doua ), iar în vara anului 2008 echipele de baschet feminin și masculin, precum și cea de volei feminin au reușit promovarea în primele ligi de baschet și volei ale sportului românesc.

După încă un sezon competițional, 2008–2009, și celelalte 2 echipe ale S.C.M., respectiv handbal feminin și volei masculin, au promovat în primele ligi naționale, de handbal și volei.

Sezonul competițional 2009–2010 a fost primul în care toate 5 echipe ale S.C.M. Craiova au evoluat, in corpore, în întâiul eșalon competițional al ramurilor de sport în care au fost angrenate: baschet, feminin și masculin,  handbal feminin – Liga națională, iar voleiul, feminin și masculin, în Divizia A1. A fost sezonul în care echipa de baschet masculin S.C.M. ”U” Craiova, nou promovată la acel moment în Liga națională, s-a aflat într-un moment de cumpănă disputând o serie de 5 meciuri pentru evitarea retrogradării, iar finalmente prin victoria din ultimul joc ( 72–71 în fața formației Dinamo București, în capitală ) și-a asigurat continuitatea în Liga națională.   

Tot sezonul competițional 2009–2010 a fost cel la finalul căruia s-a consemnat și calificarea, în premieră pentru Sport Club Municipal Craiova, în competițiile europene intercluburi, astfel că în sezonul 2010–2011 două echipe din cadrul grupării noastre sportive au reprezentat Craiova și România în cupele europene: 

echipa de baschet feminin S.C.M. ”U” Craiova a încheiat sezonul 2009–2010 pe locul 4 și și-a obținut dreptul de a reprezenta baschetul feminin românesc în cupele europene, ediția 2010–2011, participând în FIBA Europe Cup unde a părăsit competiția în faza ”16”-zecimilor;

echipa de volei feminin S.C.M. ”U” Craiova a încheiat sezonul 2009–2010 pe locul 5 și și-a obținut dreptul de a reprezenta baschetul feminin românesc în cupele europene, ediția 2010–2011, participând în Challange Cup  unde a părăsit competiția în faza ”16”-zecimilor.


În competițiile interne din 2010–2011 și 2011–2012 echipele grupării noastre sportive  au avut evoluții constant bune și s-au aflat într-o perioadă de acumulări și formare a unor loturi competitive.


Sezonul competițional 2012–2013 avea să fie cel al ieșirii la rampă al echipelor din cadrul S.C.M. Craiova, în fapt un punct de cotitură în ceea ce a însemnat refacerea tradiției performanței în sporturile de sală pentru Craiova.

Trebuie menționat faptul că pasul spre performanță și marea performanță este legat indisolubil de revenirea în circuitul sportiv al Sălii Polivalente din Craiova, reintrată în circuitul sportiv național și internațional la data de 10 noiembrie 2012. Cocheta Sală a Sporturilor ”Ion Constantinescu” din strada Brestei, sală sportivă aflată în administrarea S.C.M. Craiova, a fost ”laboratorul” de pregătire pentru saltul spre lupta pentru medalii din competițiile interne, iar ”explozia” a venit cu refacerea și revenirea în circuitul sportiv al Sălii Polivalente din Craiova, una dintre cele mai moderne și atractive săli de sport din România.  

Finalul sezonului 2012–2013 avea să aducă și cele mai bune rezultate din istoria participărilor, până la acel moment,  în competițiile interne, pentru echipele de baschet masculin și volei masculin ale Craiovei:

echipa de baschet masculin S.C.M. ”U” Craiova a încheiat sezonul 2012–2013 pe locul 4, în sezonul regulat și locul 5 după disputarea play-off-ului competiției și și-a obținut dreptul de a reprezenta baschetul masculin românesc în cupele europene, ediția 2013–2014, participând în Cupa Balcanică;

echipa de volei masculin S.C.M. ”U” Craiova a încheiat sezonul 2012–2013 pe locul 2 după o finală în 4 meciuri contra formației Tomis Constanța ( scor final 1–3 ), și și-a obținut dreptul de a reprezenta voleiul masculin românesc în cupele europene, ediția 2013–2014, participând în CEV Cup.


Sezonul 2013–2014 avea să fie cel în care echipa de volei masculin S.C.M. ”U” Craiova obținând prima clasare pe podium, în urma clasării pe cea de-a doua poziție a podiumului de premiere și a obținerii medaliilor de argint, avea să deschidă calea către competițiile europene, prima apariție fiind în cadrul CEV Cup , la prima prezență sportivii noștri ajungând în optimile de finală ale competiției. În aceiași perioadă, grație parcursului bun și foarte bun din sezonul trecut, echipa de baschet masculin a participat în Cupa Balcanică unde a avut o prezență notabilă la prima participare, oficială, în competiții europene intercluburi. 

Tot anul competițional 2013–2014 a fost cel în care echipa de handbal

feminin, conform formatului de disputare a competiției interne s-a aflat în fața unui baraj care o putea duce la lupta pentru evitarea retrogradării ( un baraj câștigat în urma unui joc de ”poveste” desfășurat la Constanța, în 10 mai 2014, scor 23–20 pentru alb-albastre, un meci în care în minutul 40 gazdele, Neptun Constanța, aveau 3 goluri avans, iar echipa noastră avea 3 jucătoare eliminate din teren ). 

La finalul sezonului 2013–2014 echipa de baschet feminin a încheiat competiția pe loc retrogradabil, iar la finalul sezonului s-a luat decizia închiderii activității acestei formații, pentru o perioadă nedeterminată. 

Sezonul 2014–2015 a fost cel în care echipa de volei masculin a obținut a doua clasare pe podiumul campionatului ( locul 3 – medaliile de bronz ), echipa de baschet masculin să fie la a doua prezență în Cupa Balcanică ( a încheiat competiția pe poziția a treia ), în timp ce echipa de handbal feminin a obținut primul podium național – locul 3 ( medaliile de bronz ) în Cupa României, clasare care i-a asigurat calificarea – în premieră – în competițiile europene, intercluburi, mai precis în Cupa Cupelor.  

2015–2016 avea să devină, la finalul calendarului competițional, sezonul care a adus primul TITLU DE CAMPIONI în vitrina de trofee a tinerei noastre grupări sportive – S.C.M. Craiova. Laurii au fost ”dobândiți” de echipa de volei masculin care a adus nu doar primul titlu din istoria clubului și a voleiului masculin românesc, dar și o calificare istorică în grupele primei competiții intercluburi din Europa – Liga Campionilor.

Tot în sezonul 2015–2016 echipa de handbal feminin a luat contact cu handbalul european, iar la prima ”ieșire” a atins faza optimilor de finală ale Cupei Cupelor unde a fost eliminată, la golaveraj, de titrata formație Krim Ljubljana.

În același sezon competițional echipa de baschet masculin și-a repetat cea mai bună performanță în competițiile interne – locul 5 în Liga Națională, în timp ce voleiul feminin a terminat în cea de-a doua parte a clasamentului pe poziția a 10-a. 

În august 2015 prin Hotărâre a Consiliului Local Craiova s-a aprobat înființarea secției de box, în cadrul S.C.M. Craiova, secție care a devenit funcțională de la 1 ianuarie 2016. Încă din primul an al prezenței în competiții tinerii pugiliști au adus și primele trofee:  

Sezonul competițional 2016–2017 este cel în care – putem spune – S.C.M. Craiova s-a consacrat în aria marii performanțe internaționale prin participarea echipei de volei masculin în grupele Ligii Campionilor Europeni.

Participantă – ÎN PREMIERĂ – în prima competiție europeană intercluburi, formația de volei masculin S.C.M. ”U” Craiova a avut o prezență mai mult decât meritorie fiind departajată de o participare în sferturile de finală ale competiției de doar un coeficient de 0,5% ( după cele 6 partide în grupe a obținut 8 puncte, fiind la egalitate cu reprezentanta Turcei. Același număr de puncte, victorii și seturi departajarea făcându-se la punctele realizate ).  

În calitate de deținătoare a titlului formația de volei masculin S.C.M. ”U” Craiova a luptat, în întrecerea internă, până în ultima etapă pentru a-și apăra cununa cu lauri, cunună de care au fost deposedați după un meci de … poveste, în penultima etapă de campionat în care au întâlnit, în deplasare, eterna rivală V.C.M. Zalău, echipă care având și avantajul terenului propriu și-a adjudecat meciul și titlu în urma unei singur punct neacordat echipei alb-albastre la finalul setului 4. Elevii lui Dănuț Pascu și Claudiu Mitru au încheiat sezonul 2016-2017 cu un bilanț foarte bun: locurile 11-14 în Liga Campionilor Europeni și titlul de vice–Campioni naționali.

  Sezonul 2016–2017 a fost unul remarcabil și pentru echipa de handbal feminin. În competițiile interne handbalistele Craiovei au intrat în careul de ași al campionatului național, loc final – 4, și au jucat finala Cupei României, precum și în Supercupa României. Aceste clasări în competițiile interne au asigurat prezența în cupele europene – Cupa EHF – pentru sezonul viitor 

2017–2018. 

Echipa de baschet masculin și-a menținut evoluțiile constant bune și foarte bune finalizând campionatul pe poziția a 5-a.

Pentru echipa de volei feminin avea să fie anul nefast, echipa terminând pe ultimul loc în clasamentul Diviziei A1 ceea ce a dus la retrogradarea în Divizia A2.

Din anul 2016, în ramura sportivă box, anul competițional fiind similar cu anul calendaristic, micii pugiliști din cadrul S.C.M. Craiova și-au înscris numele și performanțele pe podiumurile de premiere naționale și internaționale.

În 2016 pugiliștii de la S.C.M. Craiova au urcat de 11 ori pe podiumurile de premiere obținând 4 medalii de aur, 5 de argint și 2 de bronz. O medalie de bronz și un loc 5 au fost obținute la Campionatul European școlar. Debutul în competiții a fost urmat de un an 2017 și mai productiv – 17 medalii: 3 de aur, 7 de argint și 7 de bronz, la care s-a adăugat și un loc 5 la Campionatul European de juniori.


Sezonul 2017–2018 avea să fie, la finalul lui, sezonul care a înscris – definitiv – tânăra noastră grupare sportivă S.C.M. Craiova în panoplia sportului internațional. La mai bine de un an de o prezență, mai mult decât remarcabilă, în grupele Ligii Campionilor Europeni din voleiul masculin intercluburi, formația de handbal feminin S.C.M. CRAIOVA, plecată din postură de outsider, la prima participare în Cupa E.H.F., avea să fie încununată cu laurii învingătorilor după un parcurs de excepție.


Pentru echipa de handbal feminin sezonul 2017–2018 avea să devină unul de LEGENDĂ grație unor povești unice scrise cu Entuziasm Hărnicie și Frumusețe de 17 fete minunate strunite perfect de membrii băncii tehnice. Povești scrise cu abnegație, bucurie, curaj, dăruire, epuizare, lacrimi, muncă, sacrificii, cu înfrângeri și victorii, pe parcursul a zeci de mii de kilometri în țară și străinătate, de la Debrecen, la Brest, Krasnodar, Randers, Togliatti, Kastamonu, Kristiansand, Zalău, Galați, Brăila ș.a.m.d. Povești încheiate cu obținerea primului trofeu european din istoria sportului de echipă craiovean și cu titlul de vicecampioană națională.

Aventura europeană începută la data de 11 noiembrie 2017, în turul preliminar cu TVSC Debrecen, s-a încheiat în cel mai fericit mod posibil la data de 11 mai 2018, la Craiova, cu returul Finalei Cupei EHF, cu trofeul pe masă, trofeu care rămâne Craiovei – UNICUL TROFEU EUROPEAN din istoria sportului de echipă din Craiova.

Paradoxal, 2017–2018, pentru echipa de volei masculin a fost cel în care echipa a intrat în play-off, dar a încheiat competiția pe locul 6. 

Voleiul feminin a intrat din acest sezon într-o nouă etapă, cea a reconstrucției echipa având ca jucătoare de bază sportive tinere crescute și formate în Craiova.

La rândul lor baschetbaliștii și-au atins obiectivul – prezența în play-off – și au încheiat competiție internă pe poziția a 7-a.

Secția de box și-a continuat trendul ascendent și au obținut în 19 clasări pe podiumurile de premiere ale competițiilor interne din anul 2018.


Sezonul 2018–2019  a debutat cu o provocare pentru echipa de handbal feminin: turneu de calificare pentru prezența în Liga Campionilor Europeni. Din păcate ”expediția” de la Podravka s-a încheiat cu o înfrângere la limită în fața echipei gazdă, dar reprezentantele S.C.M. Craiova au avut o nouă aventură în Cupa E.H.F. evoluând, din nou, în grupele Cupei E.H.F.

În competiția internă echipa de handbal feminin a încheiat pe locul 6, poziția care avea să-i aducă o nouă calificare, a treia la rând, în Cupa E.H.F.

Pentru că în fiecare sezon am înregistrat cel puțin o performanță remarcabilă, în 2018–2019 voleiul masculin a revenit pe podiumul de premiere – locul 3, în timp ce echipa de baschet masculin s-a autodepășit și a acces – ÎN PREMIERĂ – în ”careul de ași” al baschetului masculin românesc. Formația de baschet S.C.M. ”U Craiova a ajuns în semifinalele competiției și a încheiat campionatul pe poziția a 4-a, cea mai bună clasare din istoria baschetului masculin craiovean. 

Echipa de volei feminin și-a continuat acumulările și formarea tinerei echipe în cea de-a doua ligă și a încheiat competiția pe o poziție în partea a doua a clasamentului.

În ceea ce privește secția de box pugiliștii de la S.C.M. Craiova și-au menținut ritmul performanțelor și au obținut 14 clasări pe podiumurile de premiere ale competițiilor naționale din anul 2019.

Sezonul 2019 – 2020 a fost unul cu totul atipic pentru că având în vedere situația medicală la nivel național și internațional la data de 16 martie 2020 s-au suspendat toate competițiile sportive. Astfel în ceea ce privește handbalul feminin și baschetul masculin competițiile au fost ”înghețate”, iar în ceea ce privește voleiul , federația de specialitate a declarat încheiată competiția la momentul declarării stării de urgență la nivelul României. Astfel echipe de volei masculin S.C.M. ”U” Craiova a încheiat campionatul pe locul 2 și și-a trecut în palmares un nou titlu de viceCampioană națională, în mp ce echipa de volei feminin a încheiat competiția după turneul semifinal de promovare în prima ligă de volei.


Sport Club Municipal Craiova este un club sportiv al municipalității și comunității locale care a reînviat tradiția jocurilor sportive de sală și își propune să ofere în comunitatea noastră evenimente sportive unice și rezultate de prestigiu și, de asemenea, să susțină mișcarea, sportul, performanța și Fair-play-ul în efortul comun de a promova imaginea Municipiului Craiova și a comunității craiovene

© 2020 SCM Craiova. Toate drepturile rezervate.
Developed by tibis.